Проектът Белене е корупционен и не е изгоден за България, а площадката

...
 Проектът Белене е корупционен и не е изгоден за България, а площадката
Коментари Харесай

Истинската роля на Борисов

 Проектът " Белене "  е корупционен и не е преференциален за България, а площадката за хипотетичната нуклеарна централа крие сеизмични опасности. Тези изводи принадлежат на министър-председателя Бойко Борисов. Правени са в годините на предходните му държавни управления, до момента в който той обвиняваше Българска социалистическа партия за всички беди на страната. Днес, години по-късно държавното управление на Борисов стартира процедура за рестарт на АЕЦ " Белене ". Проектът към този момент наподобява допустим, стратегически и преференциален.
Междувременно президентът Румен Радев, упрекван от ГЕРБ в проруски позиции, отпътува на публично посещаване в Москва, с цел да показва точно проруската си политическа ориентировка. Първоначалната настройка към визитата му бе, че той ще бъде припознат като " човека на Кремъл "  в България (както очевидно му се иска). Това обаче не се случи. Радев бе потиснат, неглежиран, а новината от поредицата му срещи на най-високо равнище бе... идното посещаване на премиера Борисов в Русия. Нещо повече: анонсът за визитата на Бойко Борисов в Москва бе изработен точно от съветската страна, която ясно даде да се разбере, че същинските диалози за каквито и да е взаимни планове ще се водят с него. 

И въпреки всичко от позицията на президента в Москва стана ясно, че той приема за проблем спрените енергийни планове АЕЦ " Белене ", " Южен поток "  и " Бургас - Александруполис "  от една страна, а от друга - обвинява ЕС и НАТО, че не приветстват противозаконното завладяване на непознати територии. 

Само " подгряваща аудиенция "?

Вместо обаче позицията на Румен Радев да получи отпор от партия ГЕРБ, наричаща себе си прозападна и проевропейска, гостуването на президента бе разтълкувано от изявени нейни представители като " подгряваща аудиенция "  преди визитата на Бойко Борисов.

" От срещата на Румен Радев с Путин стана ясно единствено едно нещо - добрите връзки сред двете страни са значими и за двете страни. Не бяха дадени обаче отговори на енергийните планове и Белене. Такива очевидно ще намерим след диалозите сред Путин и Бойко Борисов след дни. Така че огромната вест от визитата на Радев в Москва е една - предстоящата аудиенция на Бойко Борисов в Русия и срещата му с Путин ", сподели депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Докато у нас ръководещите правеха сходни тълкования, а Радев се опитваше да наподобява като общественик, създаващ мостове сред София и Москва, ТАСС цитира анонимни източници от делегациите, съгласно които в документите на българския и съветския президент пишело, че до месец българското Министерство на енергетиката е длъжно да показа на съветската страна разновидности за потребление на оборудването за АЕЦ " Белене ". В София отчет с такива разновидности към този момент е импортиран в Народното събрание, а Министерският съвет публично предложи на Народното събрание да анулира мораториума върху плана, гласуван през 2012 година.

Всички обстоятелства, с които разполагаме, приказват единствено едно: страната, която сега ръководи Европейския съюз, подава недвусмислени сигнали, че Русия ѝ е по-важна от проевропейската ориентировка. Нещо повече - привикването на президент и министър председател в Москва в границите на председателството пък е знак, даван от Путин. И то знак към Европа. В случая България се оказва единствено инструмент. 

Недвусмислено обаче се постанова още един извод: властта в България (във всички нейни измерения) наподобява се елементарни с проевропейския си облик. Пространната тирада на Борисов в отбрана на АЕЦ " Белене "  пред Министерския съвет, поддръжката, която министър председателят получи от Румен Петков и Георги Първанов обществено (под формата на контрапротест), изказванията на ГЕРБ, че визитата на Румен Радев в Русия е подгряващ театър за същностната аудиенция - тази на премира, както и анонсът за нея, който пристигна от Москва, даже не са подмятания. Те са поръчка. 

На фона на всичко това можем да подозираме, че визитата на Радев в Кремъл е не просто обвързвано, а даже координирано и замислено взаимно с Борисов. Тъй като за всеобщата аудитория, имаща разнообразни политически желания, е най-удобно следното: президентът да бъде гръмкият вестител, а министър председателят - този, който тихомълком ще направи всичко останало. 

Събитията от последните дни обаче демонстрираха ясно, че сред актуалните властници в България няма същностно опълчване. Вместо ГЕРБ да подлагат на критика президента за проруските му изявления, те ги показаха за подгряваща стратегия. А това означава, че държанието на премиера няма да е по-различно от това на президента. Вместо Борисов да покаже европейска ориентировка, той рестартира план, поставящ държавата в още по-голяма взаимозависимост от Москва. 

Ето за какво оттук насетне всички заявления от страна на държавното управление за европейски полезности е редно да бъдат пречупвани точно през тази призма. Призма, която осветява, че Бойко Борисов е доста по-удобен за Кремъл от Радев - защото е видимо прозападен политик. А по този начин ролята на " троянски кон "  се извършва по-лесно. 

Борисов - европеец единствено за пред камерите?

В последна сметка обаче последните дни смъкнаха маските и демонстрираха, че " европейското развиване на България "  е единствено роля, редом с която се пробутва нова порция ззависимости и корупция, т.е. с привидностите бяхме дотук. 

С привидностите дотук бе и Брюксел. Дни откакто Борисов прегръщаше и целуваше европейските водачи в София, което бе показано от българските медии като ексклузивен триумф и доказателство за сполучливата интеграция на страната ни, Европа за четвърти път отряза България за единната валута. България не е подготвена да одобри еврото, гласи заключението от сряда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Подобно на Европейската комисия, ЕЦБ също показва проблемите с корупцията, упорства за самостоятелна и ефикасна правосъдна система, както и самостоятелност на Централната банка. Тези условия в действителност не са измежду формалните критерии за присъединение към еврозоната. Но явно те са спънка пред упоритостите на българското държавно управление да реализира пробив в тази посока по време на европредседателството си.

Пред камерите и фотообективите Борисов се преструва на европеец. Скрит от тях - приема нареждания от Путин. Пред камерите и фотообективите европейците се преструват, че Борисов е един от тях. А после му демонстрират, че няма място паралелно с тях...

 

Виж всички публикации от Полина Паунова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР